לכל אחד יש דרך שונה להתמודד ולאסוף עצמו לאחר אירועים מלחיצים. חוסן רגשי בא לידי ביטוי כאשר אנו יכולים להרגיע את המחשבות והרגשות שלנו לאחר שאנו חווים אירוע שלילי. זהו כוח פנימי שעוזר לנו להתמודד עם המכשולים בחיים.
בדומה לאינטיליגנציה או יכולות חברתיות, חוסן או כושר התאוששות רגשי היא תכונה שממשיכה להתפתח אצל אנשים מהלידה ולאורך החיים. אני רוצה להסביר כיצד ניתן לפתח חוסן רגשי באמצעות תרגול קשיבות ויוגה.
חוסן רגשי – הסבר
באופן כללי ניתן לומר כי חוסן רגשי מעניק לנו את הכוח להתמודד עם הסערות שאנו חווים בחיים ולהישאר יציבים. העולם המודרני פעיל 24/7 והוא בעל השפעה שלא נראתה מעולם על הילדים ועלינו. ישנם דרישות חדשות ולחצים שהולכים ומתגברים עם כל שנה שעוברת ועלינו לדעת להתאקלם ולהתמודד עם האתגרים החדשים.
המילה חוסן – resilience באה מהמילה הלטינית resilio שכוונתה "להתרומם חזרה".
הכוונה היא להתרומם חזרה מעלה לאחר חוויית אירוע מלחיץ ולא לתת לו להשפיע על המוטיבציה הפנימית שלנו. אל תטעו, זה לא אומר שלא נפגענו, אלא להכיר בזה שאנו פגועים ולמרות זאת להמשיך לצמוח לאחר שחיברנו בחזרה את החלקים.
חוסן רגשי קשור לאמונה עצמית, חמלה עצמית וקוגניציה חיובית. מעניק לנו את היכולת לחזק עצמנו, לראות במכשולים כזמניים ולהמשיך להתפתח באמצעות הכאב שאנו עוברים.
כאשר אנו בעלי חוסן רגשי, אנו לא רק מתאימים עצמנו ללחץ ואכזבה, אלא אנו מפתחים את התובנה להמנע מפעולות עתידיות שיובילו אותנו לאותן הסיטואציות.
אלמנטים של חוסן רגשי
אלמנט פיזי – חוזק פיזי, אנרגיה, בריאות וחיוניות
אלמנט מנטלי פסיכולוגי – יכולת גמישות, תשומת לב וריכוז, הערכה עצמית, בטחון עצמי, מודעות רגשית, וויסות רגשי, יכולת הבעה, יכולות הבנה, קשיבות
אלמנט חברתי – קונפורמיות חברתית, מערכות יחסים בין אישיות, יכולת תקשורת, שיתוף פעולה
פיתוח חוסן רגשי
כפי שציינתי בהתחלה, חוסן רגשי ניתן לפיתוח לאורך חיינו משלב הילדות באמצעות פיתוח וחיזוק האלמנטים השונים שלו. תרגול קבוע של יוגה וקשיבות מחזק אצל הילדים (ואצלנו) את הנקודות הבאות ובכך את האלמנטים של חוסן רגשי –
קשיבות –
זוהי היכולת להיות קשובים לרגשות, מחשבות ותפיסות עולם פנימיות שלנו. באמצעות קשיבות עצמית אנו מקבלים הבנה עמוקה יותר לעולם הרגשי שלנו וכיצד הרגשות משפיעות על ההתנהגות והפעולות שלנו.
במקום לפנות החוצא לקבלת תשובות והטלת אשמה, קשיבות מעניקה לנו את הכוח להביט פנימה ולקבל תשובות מתוכנו.
תרגול של קשיבות מחזק את האלמנט המנטלי פסיכולוגי של חוסן רגשי ומעניק לנו גמישות מחשבתית, יכולות ריכוז ותשומת לב, בטחון עצמי והערכה עצמית וכמובן וויסות רגשי. קשיבות גם מחזקת את האלמנט החברתי בכך שברגע שאנו הופכים קשובים יותר לסביבה, הכישורים החברתיים שלנו משתפרים.
התמדה –
תרגול קבוע של קשיבות, יוגה ונשימות, מפתח אצלנו יכולת של מחויבות. כוח פנימי זה מסייע לנו להישאר עם מוטיבציה ואמונה ביכולת שלנו ומספק לנו את הכוח להמשיך לנסות גם לאחר חוסר הצלחה.
תרגול יוגה ונשימה מחזק את האלמנט הפיזי של חוסן רגשי ומספק לנו בריאות גופנית, אנרגיה וחיוניות. בנוסף, הוא מחזק את האלמנט המנטלי הפסיכולוגי בכך שמשפר בטחון עצמי, תשומת לב וויסות רגשי.
וויסות רגשי –
תרגול נשימות וקשיבות מסייע לפתח וויסות רגשי אשר בתורו מסייע לנו להתמודד עם הדרך בא אנו מביעים רגשות לאחר חשיפה לגורמי לחץ שונים.
וויסות רגשי מפתח את האלמנט המנטלי פסיכולוגי ואת האלמנט החברתי. אנו לומדים לנהל נכון את הרגשות שלנו אשר בתורם מסייעים לנו להגיב בדרך תואמת לסביבה.
גמישות מחשבתית –
תרגול של קשיבות מלמד אותנו גמישות מחשבתית אשר תורמת לבריאות הנפשית שלנו מאחר והיא משלבת אופטימיות, יכולת התאקלמות, מחשבה רציונאלית ומחשבה חיובית.
תרגול זה מפתח את האלמנט המנטלי פסיכולוגי מאחר ומאפשר גמישות מחשבתית, קשיבות והערכה עצמית.
כיצד מתנהג ילד עם חוסן רגשי?
ילד או אדם בעל חוסן רגשי –
יהיה מודע למחשבות, רגשות ופוטנציאל פנימי שלו
יחשוב לפני שיפעל
יהיה סובלני וסבלני, מבין ומכיל אחרים
יתמקד במציאת פתרונות ולא ישקע במחשבות על הבעיה
מביע את הרגשות שלו בדרך יעילה ומקובלת חברתית
לא אוגר בתוכו רגשות שליליים
מסוגל ליצור ולשמר מערכות יחסים לטווח ארוך
לא מתבייש לבקש עזרה
מאמין בפתרון קונפליקטים באמצעות דו שיח
חוסן רגשי והתמודדות עם לחץ
חוסן רגשי מאפשר לנו כלים להתמודדות יעילה יותר עם לחצים, ומצד שני התמודדות טובה עם לחצים תורמת לבניית חוסן רגשי. זה מעין מעגל שבו כל פעולה משפיעה על התוצאה שמשפיעה מצידה על הפעולה וכל הלאה.
גורמי לחץ משתנים מילד לילד והם יכולים להיות מגוונים כגון מבחן, אירוע חברתי, מענה לשאלת מורה בכיתה, ביצוע פעילות ספורטיבית מול ילדים אחרים, כשמישהו צועק עלינו ועוד. כאשר יש לנו חוסן רגשי, אנו יכולים להתמודד ביעילות עם גורמי הלחץ ולחזור לשגרה במהירות לאחר חשיפה אליהם.
כאשר גורמי הלחץ הם קבועים ומתמשכים, זה מקשה על ילדים רגישים ומוביל אותם לאבד את החוסן הרגשי שלהם. הם הופכים יותר רגישים, בעלי תגובתיות יתר ולא יציבים רגשית. ברגע זה, אפילו שינוי קטן בתכניות או גורם לחץ מיניאטורי נוסף יוביל אותם למצב של חרדה, פניקה או התקף זעם בלתי נשלט.
לכן, אנו צריכים ללמד את הילדים כלים להתמודדות עם הסיטואציות השונות באמצעות יוגה וקשיבות בכדי לפתח אצלם חוסן רגשי. כוח פנימי זה ינחה אותם בעתיד ויעזור להם בהמשך ההתמודדות שלהם.
לסיכום,
מחקרים מראים לנו כי אחד הגורמים העיקריים לאושר הוא היכולת להתמודד עם מצבי לחץ ולהיות בריאים נפשית. אנו כהורים ואנשי חינוך צריכים לקחת על עצמנו את האחריות לפיתוח היכולות הרגשיות של הילדים ולהעניק להם את הכלים להיות ילדים, צעירים ומבוגרים בריאים בגופם ונפשם.